Εκδηλώσεις

Τα παιδιά μας έγραψαν ιστορίες για έναν καλύτερο κόσμο

Κοινωνικό συμβόλαιο – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος Εργαστήριο Δεξιοτήτων, παρήχθη ζωγραφιά – αφίσα με θέμα το “κοινωνικό συμβόλαιό” μας.  

Σύμπλευση, με θέμα τη σεξουαλική αγωγή

Στις 21/03/2023 και στις 23/3/2023, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τη Σύμπλευση, με θέμα τη σεξουαλική αγωγή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συναίνεση και το σεβασμό, κάτι το οποίο υποβοήθησε τους στόχους της Δράσης μας. 

Θεατρική παράσταση “Γιάννης Χ = xenos”

Στις 7/3/2023, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης “Γιάννης Χ = xenos” από τη θεατρική σκηνή “Τόπος αλλού” με θέμα το σχολικό εκφοβισμό. Οι μαθητές/ τριές μας μπόρεσαν να ταυτιστούν με τον κεντρικό ήρωα – θύμα του bullying” , τον παρατηρητή και το θύτη και να εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα, όπως ότι ο εκφοβισμός δεν είναι μαγκιά αλλά βαθύτερη αδυναμία και ότι θύτης και θύμα στην πραγματικότητα χρειάζονται κατανόηση και βοήθεια. Η παράσταση διακοπτόταν ανά διαστήματα από τους ίδιους τους ηθοποιούς, ώστε οι τελευταίοι να κουβεντιάσουν με το κοινό, κάτι το οποίο φάνηκε εξαιρετικά λειτουργικό και γόνιμο. 

Nτοκυμαντέρ “Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής

Στις 27/ 01/2023, πραγματοποιήθηκε προβολή του ντοκυμαντέρ “Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής” και συνομιλία με το σκηνοθέτη, στο πλαίσιο της Ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η βία που εκδηλώνεται στην καθημερινότητα δεν είναι καθόλου αθώα, καθώς μπορεί να κλιμακωθεί με αποτρόπαια αποτελέσματα. 

Διαδικτυακή συνάντηση με την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 είχαμε τη μεγάλη χαρά να συνομιλήσουμε διαδικτυακά με την αξιολογότατη ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο και συγγραφέα γνωστών βιβλίων Αλεξάνδρα Καππάτου.
Αρχικά η κυρία Καππάτου μίλησε με θέμα τη βία στο σχολικό περιβάλλον και στη συνέχεια ακολούθησαν σχετικές ερωτήσεις. Πολύ ουσιαστικά κι εύστοχα επισήμανε πόσο σημαντικό είναι κάθε παιδί στο σχολείο να έχει τη δική του παρέα, έστω 2-3 ατόμων η οποία θα μπορεί να το προστατεύει από περιστατικά βίας, καθώς ένα παιδί μόνο του είναι πολύ ευάλωτο κι εύκολα στοχοποιείται από συμμαθητές του που έχουν ανάγκη να εκτονώσουν κάπου την δική τους εσωτερική ένταση, πολύ συχνά και σε παιδιά που δεν διαφέρουν σε τίποτα, πόσο μάλλον σε εκείνα που για κάποιο σωματικό, κοινωνικό, φυλετικό λόγο είναι διαφορετικά.


Τόνισε ακόμη ότι όσοι δεν αποδέχονται τους συμμαθητές τους και ασκούν βία πάνω τους πρώτα δεν αποδέχονται τον εαυτό τους και η βίαιη συμπεριφορά τους είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης κι άλυτων προσωπικών προβλημάτων. Επομένως μαθητής που γίνεται δέκτης επιθετικής συμπεριφορά κατανοώντας αυτόν τον εσωτερικό μηχανισμό του δράστη δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δείξει φόβο ούτε ν’ αντεπιτεθεί μπαίνοντας και ο ίδιος στο φαύλο κύκλο της βίας, αλλά να θέσει προστατευτικά όρια και να αποχωρήσει μην επιτρέποντας στο δράστη να συνεχίσει το βίαιο παιχνίδι του.
Κάθε μαθητής οφείλει να μην ενθαρρύνει τον δράστη στη βίαιη συμπεριφορά του είτε παρακολουθώντας παθητικά είτε διασκεδάζοντας με το θέαμα, γιατί έτσι γίνεται συμμέτοχος, αλλά να τοποθετείται ενεργά κι αποφασιστικά απέναντι στη βία σε οποιαδήποτε μορφή.
Αυτά είναι λίγα από τα σημαντικά που ειπώθηκαν στη συζήτηση μας και νιώσαμε την υποχρέωση να τα μοιραστούμε μαζί σας. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Καππάτου που παρά το φορτωμένο σε υποχρεώσεις και δημιουργικότητα πρόγραμμα της αφιέρωσε στο μικρό κι απομακρυσμένο σχολείο μας από τον πολύτιμο χρόνο και εμπειρία της με πολύ θετική διάθεση κι ευγένεια!

Ημέρα Αθλητισμού

Στις 31/10/2022 -Ημέρα Αθλητισμού– δεν πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος αλλά πρόγραμμα ασκήσεων στον αύλειο χώρο και προβολή της ταινίας “Escape to Vistory”. Ολόκληρη η μέρα, λοιπόν, ήταν αφιερωμένη στην καλλιέργεια των ιδανικών της συνεργασίας στο πλαίσιο των ομάδων, της ευγενούς άμιλλας, της ενότητας, της φιλίας… Η προβολή της ταινίας ήρθε ως επιστέγασμα της εφαρμογής στην πράξη των παραπάνω αξιών.  Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τις 5/12/2022, ημερομηνία κατά τη οποία ανέλαβε υπηρεσία η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, και καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου σχολικού έτους στις εν λόγω αξίες, οι οποίες καλλιεργήθηκαν στην πράξη, με σκοπό μεταξύ άλλων να δεθούν μεταξύ τους οι μαθητές/ τριες μέσα από αθλητικά παιχνίδια και παραδοσιακούς χορούς και να καταστούν περισσότερο αλληλέγγυοι. 

Η SciCo ξανά στη Σίκινο !!!

Πόσο μεγάλη είναι η χαρά, όταν φίλοι που κάνεις σε ένα απομακρυσμένο νησί, δε γίνονται απλά μία όμορφη, μακρινή ανάμνηση, αλλά επανέρχονται για να σε εμψυχώσουν και να σε στηρίξουν στο έργο σου ως εκπαιδευτικό και μέσα από εσένα τους ίδιους βέβαια μαθητές;

Πρόκειται για τους πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους που στελεχώνουν τον μη κερδοσκοπικό οργανανισμό SciCo, που έχει στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών δράσεων. Ιδρύθηκε το 2008 και στελεχώνεται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την επιστήμη, τον περιβάλλον, τον άνθρωπο. Σας καλούμε να τους γνωρίσετε κι εσείς μέσω της ιστοσελίδας τους http://scico.gr .
Ο στόχος της πρώτης τους επίσκεψης στη Σίκινο ήταν οι μαθητές μας να μάθουν να φτιάχνουν εφαρμογή στο κινητό τους που να περιέχει χαρτογραφημένα μονοπάτια του νησιού με πληροφορίες ιστορικού, λαογραφικού και γεωγραφικού ενδιαφέροντος. Όπως κι έγινε και ήταν για εμάς ένα δημιουργικό ταξίδι στη γνώση και στην ανάδειξη του τόπου μας. Τότε είχαμε ευχηθεί να καταφέρουμε να συνεργαστούμε και στο μέλλον μαζί τους. Και οι φίλοι μας άκουσαν την ευχή μας!
Φέτος μας κάλεσαν να συμμετέχουμε σε ένα εξαιρετικά οργανωμένο κι ενδιαφέρον πρόγραμμα που αφορά την Κυκλική Οικονομία, ώστε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να αντιληφθούν τη σημασία της κυκλικής οικονομίας για την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με τις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας και του design thinking, ώστε αξιοποιώντας τη φαντασία τους και τις ιδιαιτερότητες-
δυνατότητες του τόπου τους να δημιουργήσουν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Το φοβερά ενδιαφέρον διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο στα γραφεία της SciCo στην Αθήνα που παρακολούθησε η διευθύντρια του σχολείου μας Αναστασία Λαγού, το πλούσιο γνωστικό υλικό που μας δόθηκε, για να μεταφέρουμε στους μαθητές μας, ακολούθησε ένα δώρο έκπληξη που έφερε ενθουσιασμό σε μικρούς και μεγάλους στο σχολείο μας: ένας 3D εκτυπωτής!!!
Ένα δώρο που από την πρώτη στιγμή έχει εξάψει τη φαντασία και δημιουργικότητα των καθηγητών και μαθητών, που κυριολεκτικά άλλαξε την ατμόσφαιρα στο χώρο του σχολείου μας!!!
Πραγματικά ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας την ομάδα της SciCo που συνεχίζει ότι απλά να μας «βλέπει», όταν για τους περισσότερους είμαστε αόρατοι, αλλά μας στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά στο έργο μας…
Ευχόμαστε πολλή δύναμη, πολλή έμπνευση και κάθε επιτυχία στο τόσο σημαντικό τους λειτούργημα!!!

H επίσκεψη του κ. Απόστολου Δοξιάδη στο σχολείο

Στις 14 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε το σχολείο μας ο διακεκριμένος λογοτέχνης, μεταφραστής και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος βρέθηκε στη Σίκινο για μια σύντομη επίσκεψη. Ο κ. Δοξιάδης μοιράστηκε με τους μαθητές και τους διδάσκοντες τις εμπειρίες των παιδικών του χρόνων, πώς προέκυψε η αγάπη του για τα μαθηματικά και τις αναμνήσεις του από τον Οδυσσέα Ελύτη, φίλο της οικογένειά τους και έναν ποιητή που συνέδεσε τόσο πολύ το όνομά του με το νησί. Η επίσκεψη χαροποίησε ιδιαίτερα τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου, αφού μας έδωσε θετική ενέργεια και πολλά ερεθίσματα για σκέψη. Ο κ. Δοξιάδης, φεύγοντας από το σχολείο, υποσχέθηκε στους μαθητές και στους διδάσκοντες ότι μέσα στη σχολική χρονιά θα επιδιώξει μια νέα, διαδικτυακή αυτή τη φορά, συνάντηση.

Εορτασμός Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821

24η Μαρτίου 2022 και στο πλαίσιο του σχολικού εορτασμού ξεναγηθήκαμε διαδικτυακά στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου φιλοξενούνται έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, με θέμα την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση που τιμούμε την 25η Μαρτίου κάθε έτους. Μαθητές και καθηγητές, με τη βοήθεια του Θανάση Σπηλιόπουλου, υπεύθυνου εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Πινακοθήκης  και καλλιτέχνη, συνομιλήσαμε με έργα της  ζωγραφικής  τέχνης που φώτισαν κι ανέδειξαν τα ιδανικά του ξεσηκωμού και του Αγώνα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους μας η αισθητική ανάλυση του πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Έξοδος του Μεσολογγίου».

Ο καλλιτέχνης πέτυχε να αναγάγει τους ηττημένους Μεσολογγίτες σε ηθικούς θριαμβευτές, επικοινωνώντας μέσα από το χρώμα, το φως, τη σκιά και την προοπτική το μήνυμα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Διονύσιου Σολωμού!

Στη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση των έργων, προβληματιστήκαμε σχετικά με τη δύναμη της εικόνας.

Συμπεράναμε  ότι, όπως  η ζωγραφική διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του κινήματος του Φιλελληνισμού, που ενίσχυσε ποικιλότροπα τον Αγώνα, έτσι και τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο πολιτικό και κοινωνικό.

Επιπλέον, ήρθαμε σε επαφή με τη διαχρονικότητα της τέχνης, που όσο πιο βαθιά επίκαιρη είναι, τόσο περισσότερο μας αφορά σε κάθε εποχή! Με αφορμή τον πίνακα του Νικολάου Γύζη «Μετά την καταστροφή των Ψαρών», αναλογιστήκαμε την παράλληλη μοίρα των Σύριων – και όχι μόνο – προσφύγων στις μέρες μας, που χάνονται στο Αιγαίο, αναζητώντας τη σωτηρία.

Ήταν ένας διαφορετικός αλλά και πολύ ενδιαφέρων εορτασμός για το σχολείο μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Θανάση Σπηλιόπουλο και την Εθνική Πινακοθήκη και ήδη προγραμματίζουμε να επισκεφτούμε δια ζώσης την Εθνική Πινακοθήκη!

8 Φεβρουαρίου: Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο στις 08/02/2022 συμμετείχαμε σαν σχολείο στη διαδικτυακή ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα “Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο για το έτος 2022”

Τα παιδιά είχαν για δύο ώρες την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους πλέον ειδικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος αλλά και ευρέως γνωστές προσωπικότητες από τον κόσμο του αθλητισμού για τους κινδύνους της πλοήγησης στο διαδίκτυο, τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς και τους τρόπους αντιμετώπισης των συνεχώς αυξανόμενων κινδύνων που παρουσιάζονται σε αυτό.

Στην ενημέρωση αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, τους κινδύνους και τις παγίδες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, τον διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό, τον εθισμό στο διαδίκτυο και το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Στο τέλος της εκδήλωσης στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς δώθηκε η δυνατότητα να θέσουν άμεσα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους στους αρμόδιους της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος δίνοντας έτσι στην ενημέρωση έναν πιο διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα.

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση σε αυτή την εξαιρετική από κάθε άποψη και πολύ χρήσιμη ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και ελπίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε και σε άλλες ανάλογες δράσεις στο μέλλον.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

https://www.cyberkid.gov.gr/

https://www.saferinternet.gr/

27 Ιανουαρίου: Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

1o Μέρος

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, γιατί στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία.

Προκειμένου να τιμήσουμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και για να γνωρίσουν οι μαθητές μας καλύτερα τις τραγικές αυτές σελίδες της ιστορίας, ώστε να ευαισθητοποιηθούν σχετικά, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Θεοδώρας Ρόδου-Μπαλτάκου”  εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σικίνου. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Γεώργιος Τσιαπλές ΠΕ02 Φιλόλογος.

 Το πρώτο μέρος περιελάμβανε ψηφιακή ξενάγηση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τον κ. Νισήμ Μεβοράχ. Το εντυπωσιακά ανακαινισμένο κτίριο του μουσείου ανεγέρθηκε το 1904 και  ανήκει στην εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης. Ήταν  μία από τις τυπικές  εμπορικές στοές που χτίστηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να στεγάσουν  επιχειρήσεις και είναι ένα από τα λίγα οικοδομήματα του κέντρου της πόλης που επιβίωσαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης διατηρεί τις εξής συλλογές: Επιτύμβιες πλάκες από το κατεστραμμένο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο, οικοδομικά μέλη από συναγωγές που κατεδαφίστηκαν από τις γερμανικές αρχές κατοχής, θρησκευτικά αντικείμενα, παλαιά και σπάνια βιβλία στην εβραϊκή γλώσσα, οικογενειακά κειμήλια, κετουμπότ, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα σχετικά με το Β.Π.Π., ιδιωτικές επιστολές, ενδυμασίες, υφάσματα, τραπεζομάντιλα, βιβλία καθώς και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων. Το μουσείο διαθέτει ακόμη ψηφιοποιημένα αντίγραφα τοπικών εβραϊκών εφημερίδων, καθώς και των δωσιλογικών εφημερίδων της γερμανικής κατοχής.

Το σιντριβάνι και επιγραφές που βρέθηκαν στο μεγάλο εβραϊκό νεκροταφείο στα ανατολικά της πόλης.

Σε πρώτο πλάνο η μηχανή με την οποία τύπωναν οι ίδιοι οι Εβραίοι τα αστέρια που ήταν υποχρεωτικό να φορούν. Στο βάθος πραγματικές ενδυμασίες κρατουμένων σε στρατόπεδα εξόντωσης.

Το πιο ιδιαίτερα βέβαια εκθέματα αφορούν το Ολοκαύτωμα, που οδήγησε στον αφανισμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας Εβραίων αλλά και ενός πολύτιμου κομματιού της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Από τα πιο δυνατά βιώματα της ξενάγησης αυτής ήταν η είσοδος μας έστω και διαδικτυακά στην αίθουσα όπου υπάρχουν μόνο μαύρες πλάκες με τα ονόματα Θεσσαλονικέων Εβραίων που χάθηκαν στα κρεματόρια. Ανάμεσα τους και ένα βρέφος λίγων μόνο μηνών.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον ξεναγό μας, τον κύριο Νισήμ Μεβοράχ, ο οποίος αφιέρωσε τόσο χρόνο για το σχολείο μας, αν και είναι ολιγομελές, και με μεγάλη προθυμία και καλή διάθεση περιδιάβηκε μαζί μας τους χώρους του μουσείου, μας εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια όσα βλέπαμε και τέλος απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις. Μας άγγιξε ιδιαίτερα η ιστορία της οικογένειας του που μοιράστηκε μαζί μας, για τη γιαγιά και τον παππού του, Εβραίους από την Καστοριά που βρέθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και επέζησαν μόνοι αυτοί από τις οικογένειες τους. Αυτή η προσωπική αναφορά ζωντάνεψε με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο, όλα όσα είχαμε ακούσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο κ. Νισήμ Μεβοράχ τον οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς.

To Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο διαδίκτυο: http://www.jmth.gr/

2ο Μέρος

Στο δεύτερο τμήμα της εκδήλωσης είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε διαδικτυακά  με τον κύριο Θανάση Τριαρίδη, συγγραφέα  ο οποίος ασχολείται με ποικίλα λογοτεχνικά είδη, όπως είναι το διήγημα, το μυθιστόρημα, το θέατρο, η ποίηση και το παραμύθι. Παράλληλα, γράφει αισθητικά δοκίμια που αφορούν τον Δυτικό πολιτισμό αλλά και πολιτικά άρθρα. Από το 2009 συμμετέχει στις εκδόσεις δήγμα. Αφηγήματά του έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα, ενώ όλα τα κείμενά του είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα του. Υπήρξε ακτιβιστής του Δικτύου DROM για τα κοινωνικά δικαιώματα των Τσιγγάνων και συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων Θεσσαλονίκης. Στα κείμενα του στηλιτεύει τον εθνικισμό, τον ολοκληρωτισμό, τον ρατσισμό και κάθε μορφή ατομικής ή συλλογικής βίας.

Ο κ. Τριαρίδης παρουσίασε με τρόπο ευσύνοπτο και κατανοητό την ιστορία του Ολοκαυτώματος και τις τραγικές για την ανθρωπότητα συνέπειές του. Η συζήτηση που επακολούθησε, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών, ανέδειξε το γεγονός πως ο φασισμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως ένα γεγονός του παρελθόντος, αλλά ως μια συνεχή για το μέλλον του ανθρώπου απειλή και ότι καθένας από εμάς οφείλει να αντισταθεί, ώστε όλοι μαζί να αποτρέψουμε την επιβολή του σε διάφορους τομείς της προσωπικής και συλλογικής ζωής.

Οφείλουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας στον κύριο Τριαρίδη που μοιράστηκε μαζί μας σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του και διέθεσε από τον πολύτιμο χρόνο του για να μας μυήσει σε ένα βαθυστόχαστο τρόπο σκέψης και προβληματισμό.

Όλοι μας βγήκαμε διαφορετικοί από την αίθουσα στο τέλος της εκδήλωσης. Περισσότερο συνειδητοποιημένοι και ώριμοι. Ήταν μία ιδιαίτερη μέρα για μαθητές και καθηγητές και ευχαριστούμε θερμά τον συνάδελφο μας Γιώργο Τσιαπλέ, που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία.

Δ: Ήταν φίλοι από παιδιά… Αυτός κρυφά ερωτευμένος μαζί της… Αυτή λάτρευε την όπερα… Την συγκεκριμένη όπερα, τη Δύναμη του Πεπρωμένου… Την άκουγε ξανά και ξανά… Κι αυτός, παρόλο που ήταν άμουσος, έμαθε στη φυσαρμόνικα αυτό το βασικό θέμα, για να της το παίξει τη μέρα που θα της έκανε ερωτική εξομολόγηση… Αλλά τους πρόλαβε ο πόλεμος… Αυτή ήταν Εβραία, την πήρανε στο Άουσβιτς… Μα αυτός ήταν άντρας – κι όχι σαν τον Αλβάρο σου, που το έσκασε σαν λαγός… Καμώθηκε τον Εβραίο, για να πάει στο Άουσβιτς να τη γυρέψει…

Ω: Λυπάμαι που θα σ’ το πω, άλλα έχουν γραφτεί τουλάχιστον εκατό μυθιστορήματα με αυτό το θέμα… Και τα πιο πολλά από άσχετους…

Δ: (Σαν να μην τον άκουσε.) Στο τέλος, την πρόλαβε στην ουρά για το θάλαμο αερίων… Αυτή δεν τον είδε, αλλά εκείνος μπήκε μαζί της στο θάλαμο… Και την ώρα που έπεφτε το Zyklon…

Τότε ακούστηκε η φυσαρμόνικα να παίζει αυτή τη μουσική… Τη Δύναμη του Πεπρωμένου… Τη μουσική που ποτέ του δεν είχε προλάβει να της παίξει… Η τελευταία του ανάσα ήταν αυτή εδώ η μουσική…

Θανάσης Τριαρίδης, Zyklon ή το πεπρωμένο (2014)

Υποσημείωση:  Το Zyklon B δηλαδή Κυκλώνας Β (μετάφραση από τα Γερμανικά), ήταν η ονομασία ενός χημικού προϊόντος, το οποίο, αν και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως εντομοκτόνο, κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εξόντωσης κρατουμένων στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και συγκεκριμένα στους θαλάμους αερίων.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε καλά!

Η νέα χρονιά ξεκίνησε καλά για τους μαθητές του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σικίνου, μα και για τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, καθώς υπάρχουν φίλοι που ποτέ δε τους ξεχνούν και βρίσκουν τρόπους να τους δώσουν χαρά!

Η κυρία Αναστασία Κωστάκη τα τελευταία χρόνια έχει «υιοθετήσει» το σχολείο μας και φροντίζει να μας στέλνει με το καράβι από τον Πειραιά τη βασιλόπιτα για τη νέα και δωράκια για τους μαθητές. Κάθε φορά ανοίγουμε με μεγάλη προσμονή το κουτί για να δούμε πώς θα είναι αυτή τη φορά στολισμένη η βασιλόπιτα, καθώς στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής του Ζαχαροπλαστείου Αναστασία (Νεύτωνος 23, Ηλιούπολη) με φαντασία και μεράκι ετοιμάζουν κάθε χρονιά κάτι ιδιαίτερο!

Συγκεντρωθήκαμε μικροί- μεγάλοι στην αίθουσα εκδηλώσεων και ο τυχερός που έτυχε το φλουρί ήταν ο Αλέξανδρος Αρσενικός, ο μικρότερος μαθητής του σχολείου μας και ο μοναδικός του νηπιαγωγείου! Του ευχόμαστε να είναι πάντα χαρούμενος και δημιουργικός, όπως και σε όλους τους άλλους μαθητές και καθηγητές.

Στη συνέχεια μας κάλεσε ο αγαπητός μας Δήμαρχος κύριος Βασίλειος Μαράκης στο δημαρχείο για να μας ευχηθεί για τη νέα χρονιά, να μας κεράσει και να προσφέρει από ένα δώρο σε κάθε μαθητή του σχολείου μας. Μίλησε στους μαθητές μας για την αξία της μόρφωσης και την αναγκαιότητα απόκτησης τίτλων σπουδών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Τους παρότρυνε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ολιγομελή τμήματα του σχολείου μας σε συνδυασμό με την κατάρτιση και προθυμία των εκπαιδευτικών. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Σικίνου, ο οποίος είναι πάντα δίπλα μας, στηρίζει κάθε προσπάθεια μας και καλύπτει ανάγκες που προκύπτουν στο σχολείου μας. 

Τέλος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σικινητών κύριος Ξενοφών Βάχος επισκέφθηκε το σχολείο μας, για να δώσει σε κάθε μαθητή μας δώρο για τη νέα χρονιά από ένα μπουφάν μαζί με πολλές ευχές και αγάπη από τα μέλη του Συνδέσμου.

Χάρισε ακόμη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ημερολόγια του Συνδέσμου για τη νέα χρονιά. Τα φετινά ημερολόγια είναι ξεχωριστά, καθώς φιλοξενούν ζωγραφιές των μαθητών του δημοτικού σχολείου Σικίνου με θέμα τη θάλασσα και την προστασία της: δελφίνια, βάρκες, άγκυρες, αλλά και παράνομα δίχτυα, πλαστικές σακούλες ζωντανεύουν μέσα στις σελίδες. Τα παιδιά εκφράζουν μέσα από τις δημιουργίες τους την αγάπη τους για τη θάλασσα και την ανησυχία τους για τη μόλυνση της.  Παράλληλα στέλνουν ένα μήνυμα προς όλους για την ανάγκη αλλαγή τρόπου ζωής, ώστε να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον.

Να αναφέρουμε ότι ο Σύνδεσμος Σικινητών ιδρύθηκε το 1928 και μέσα στην πορεία των χρόνων, στάθηκε στο πλευρό των Σικινητών ποικιλοτρόπως, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων του νησιού, υποστηρίζοντάς τους σε έργα, όπως η κατασκευή του λιμανιού, η συντήρηση του ελαιοτριβείου, αλλά και πολλών εκκλησιών.

Στολισμός Χριστουγέννων

Φέτος αρχές Δεκέμβρη στολίσαμε επιτέλους και πάλι το σχολείο μας χριστουγεννιάτικα! Ήταν μεγάλη μας η χαρά, καθώς πέρυσι λόγω της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης είχαμε στερηθεί αυτό το γιορτινό περιβάλλον. Χριστουγεννιάτικα δέντρα διαφορετικών μεγεθών, πολύχρωμες γιρλάντες, μπάλες, Αη-Βασίληδες γέμισαν το χώρο και την καθημερινότητα μας. Το σχολείο μας μεταμορφώθηκε, μαζί και η διάθεση μας.

Ευχόμαστε και του χρόνου με υγεία να μπορέσουμε όλοι μαζί πάλι να στολίσουμε το σχολείο μας τέτοιες μέρες και η περιπέτεια του κορωνοϊού ν’ ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου…!

Κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση της 17 Νοέμβρη. Λόγω των συνθηκών της χώρας μας δεν παραβρέθηκαν οι γονείς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Μαθητές και καθηγητές γιόρτασαν με διαφορετικό τρόπο φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις αναφέρουν τα γεγονότα των ημερών λίγο πριν τον εγκλεισμό των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το βράδυ της εισβολής του τανκ και της επόμενης ημέρας του θρήνου για τον άδικο χαμό τόσων ψυχών.

Φέτος λοιπόν θέλαμε να παρουσιάσουμε το χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν σ’ αυτή τη μεγάλη στιγμή της εξέγερσης. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν και να γνωρίσουν τα γεγονότα. Με τον τρόπο αυτό αντιλαμβάνονται πώς οι ιστορικές εξελίξεις των προηγούμενων χρόνων συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος. Ξετυλίξαμε λοιπόν σιγά σιγά το νήμα των γεγονότων μέσα από αφηγήσεις των ίδιων των παιδιών, βίντεο από τα σημαντικότερα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν, οι φωνές των φοιτητών μέσα από το Πολυτεχνείο, τραγούδια που ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν από την χορωδία με την βοήθεια της κας Παπαδρόσου Γεωργίας (φωνητικά) και του κ. Παππά Νικόλαου (κιθάρα).

Επίσκεψη στο Λιοτρίβι

Κάθε χρόνο στη Σίκινο, οι ντόπιοι συλλέγουν τις ελιές τους και ξεκινούν για το λιοτρίβι. Πριν από την ανατολή του ήλιου, μαζεύονται όσοι μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν στο στήσιμο και τη λειτουργία του. Οι ελιές συλλέγονται από το χωράφι μαζί με τα φύλλα σε μεγάλα σακιά. Οι φίλεργοι κάτοικοι της Σικίνου κατόπιν  ρίχνουν τα σακιά με τις ελιές στο πρώτο μηχάνημα, όπου γίνεται η διαλογή των ελιών και ξεχωρίζονται τα φύλλα. Στο επόμενο μηχάνημα συνθλίβεται η ελιά και ξεχωρίζεται από το κουκούτσι. Ο πολτός της ελιάς τοποθετείται σε κυκλικούς ψάθινους δίσκους, οι οποίοι τοποθετούνται ο ένας πάνω στον άλλο και αφού στηθεί ένας πύργος από ψάθες που φέρουν τον πολτό της ελιάς, μεταφέρεται στο πιεστήριο. Εκεί ασκείται μεγάλη πίεση με αποτέλεσμα να ρέει ένα μίγμα από λάδι και νερό, και μέσω σωλήνων καταλήγει σε ένα μηχάνημα το οποίο διαχωρίζει το νερό από το λάδι. Το καθαρό λάδι στη συνέχεια συλλέγεται σε περιέκτες. Κάθε παρτίδα λαδιού ελέγχεται για την οξύτητά του, με δοκιμή απλής ογκομέτρησης με χρήση υδροξειδίου του νατρίου και δείκτη φαινολοφθαλεϊνη. Η ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα (0,0-0,5) υποδηλώνει λάδι υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά παρθένο», ενώ αν η οξύτητα κυμαίνεται από 0,6 έως 0,9 μονάδες χαρακτηρίζεται ως «παρθένο» . Στο τέλος της διαδικασίας πυρώνουν ψωμί (τη λεγόμενη πυρωτή) στον κλίβανο και το βουτούν στο φρέσκο λάδι!

Η επέτειος του ΟΧΙ…

Οκτώβρης του 2021 και, λόγω της πανδημίας, η σχολική εορτή πραγματοποιήθηκε δίχως την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και δίχως τους κηδεμόνες των μαθητών μας. Όσο κι αν μας λύπησε η συγκεκριμένη συνθήκη, δεν μπόρεσε να κάμψει τη διάθεσή μας να τιμήσουμε το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Παραμονή της σχολικής εορτής, παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» της Άλκη Ζέη, σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (live streaming) απευθείας από τη Σκηνή του Θεάτρου Βασιλάκου στην Αθήνα.

Όλοι μαζί μεταφερθήκαμε στην 27η Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα, ο Πέτρος, γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται, γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: «Σήκω… έγινε πόλεμος… δεν ακούς τις σειρήνες;»

Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννέα ετών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως, τον βιώνει κάθε μέρα μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο – μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών.
Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών, ο Πέτρος με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι.

Στον μεγάλο αυτό περίπατο, γίναμε συνοδοιπόροι, μαθητές και καθηγητές, βιώνοντας τις εμπειρίες μιας ηρωικής μα και ανθρώπινης γενιάς, μέσα από τα βήματα του κεντρικού ήρωα, του Πέτρου. Θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς στη θέση του, είπαμε με συγκίνηση.

Την επόμενη ημέρα, την 27η Οκτώβρη, στο πλαίσιο της σχολικής εορτής, τιμήσαμε, βέβαια, πρώτα τη Σημαία μας, που γεννήθηκε στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 κι αποτελεί το σύμβολο της πατρίδας και της ελευθερίας μας, τονίζοντας τη σημασία της για το έθνος μας και το σεβασμό που της οφείλουμε. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων κι επαίνων στους μαθητές, ενώ η Σημαία μας αποδόθηκε στους Σημαιοφόρους.

Ο φετινός εορτασμός ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, που ενσάρκωσε τα όνειρα και τα ιδανικά του λαού μας. Τραγουδήσαμε τραγούδια του, όπως το «Άσμα ασμάτων» και ο «Αντώνης», από το Μαουτχάουζεν, σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Από το ομώνυμο βιβλίο του τελευταίου, δραματοποιήσαμε το απόσπασμα το σχετικό με τη δράση του Αντώνη Κωνσταντινίδη, του ήρωα του στρατοπέδου συγκέντρωσης «Μαουτχάουζεν» Ας είναι για όλους μας αθάνατο υπόδειγμα ανθρωπιάς. Γιατί, συχνά, αρκεί να είμαστε απλά άνθρωποι. Αλλιώς, γινόμαστε μηχανές χωρίς ψυχή.

Ιδιαίτερη τιμή αποδώσαμε στην Εθνική μας Αντίσταση, αφού το ΟΧΙ του λαού μας είχε διάρκεια ως την τελική νίκη. Μέσα από τη «Μεγάλη Έξοδο» του Οδυσσέα Ελύτη, γνωρίσαμε τις κατοχικές διαδηλώσεις και το αιματηρό κόστος της καταστολής. Μέσα από γραπτά της Κατοχής, ήρθαμε σε επαφή με τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων και τραγουδήσαμε όλοι μαζί τους ύμνους της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ.

Στόχος του φετινού εορτασμού του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 ήταν η ανανέωση, μέσα στο 2021, μιας πολλαπλής υπόσχεσης: Να υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα και τη δημοκρατία, που γεννήθηκε στην πατρίδα μας κι έγινε πανανθρώπινο ιδανικό. Να αγαπάμε το συνάνθρωπό μας, όσο διαφορετικός από εμάς κι αν είναι. Να μην ενδίδουμε στο ρατσισμό. Να μην επιδιώκουμε τον πόλεμο, μα και να λέμε πάντα ΟΧΙ στον ξένο κατακτητή, ΟΧΙ στο φασισμό, ΟΧΙ στο νεοναζισμό. Γιατί – με τα λόγια του Τάσου Λειβαδίτη – θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.

28η Οκτωβρίου 2021, και οι καμπάνες ήχησαν πανηγυρικά στη μικρή Σίκινο. Οι μαθητές μας παρέλασαν περήφανα και, μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί παρέλαση, μας συγκίνησαν ιδιαίτερα, καθώς  ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες όλων μας. Μακάρι η νέα γενιά να ακολουθεί, πάντα με διάκριση του λάθους απ’ το σωστό, τα βήματα των παλαιότερων. Γιατί η γνώση του παρελθόντος οδηγεί σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού –

8η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, διοργανώθηκαν, σε σύμπραξη με το συστεγαζόμενο Δημοτικό Σχολείο Σικίνου, διήμερες αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες  με κοινό σύνθημα: «Το σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά».

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ενημερώθηκαν από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα. Γιούλη Παπαδρόσου και τη δασκάλα τους κα. Γεωργία Κατσιμπάρου για την αξία της συστηματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Στη συνέχεια, οι μικροί μαθητές διασκέδασαν παίζοντας κυνηγητό σε διάφορες παραλλαγές και ανταγωνίστηκαν σε μία ‘απαιτητική’ πίστα «Survivor» που στήθηκε στο προαύλιο του σχολείου.

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021, οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, έπαιξαν ομαδικά ψυχαγωγικά παιχνίδια (αμπάριζα, μαντηλάκι) και συμμετείχαν σε αθλοπαιδιές (ποδόσφαιρο και μπάσκετ), όπου συγκροτήθηκαν μικτές ομάδες μαθητών – καθηγητών. Τέλος, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου τουρνουά πινγκ-πονγκ με συμμετοχή μαθητών και καθηγητών. Τις εκδηλώσεις προλόγισε η διευθύντρια του Γυμνασίου κα. Αναστασία Λαγού ενώ την επιμέλεια είχε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με την αμέριστη συμπαράσταση όλων των καθηγητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές, ειδικά σε σχολικές μονάδες της άγονης γραμμής  με περιορισμένο αριθμό μαθητών. Τα παιδιά αυτών των σχολείων σπάνια έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια, αφού δύσκολα συμπληρώνουν έστω μία 5άδα. Επίσης, λόγω έλλειψης αθλητικών συλλόγων και υποδομών, το σχολείο πρέπει και μπορεί να είναι ο χώρος όπου τα παιδιά θα μπορούν να αθλούνται και να διασκεδάζουν. Μέσω των ομαδικών παιχνιδιών οι σχέσεις μαθητών και καθηγητών συσφίγγονται ενώ παράλληλα καλλιεργείται στους μαθητές πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Αγιασμός Σχολικού Έτους 2021-22

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου, τηρουμένων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας η καθιερωμένη τελετή αγιασμού για το νέο σχολικό έτος από τους καλούς ιερείς του νησιού μας Σπυρίδωνα Βουρλάκο και Θεόδωρο Αρσενικό. Μαζί μας ήταν και ο δήμαρχος της Σικίνου, Βασίλειος Μαράκης, ο οποίος στηρίζει πάντα το σχολείο μας σε ό,τι χρειαστεί. Με τις ευχές όλων, ξεκινήσαμε τη σχολική χρονιά 2021-2022 και ελπίζουμε να είναι δημιουργική, ευχάριστη και ήρεμη.   Στο κτίριο του σχολείου μας συστεγάζονται όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης: νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις. Ας ακούσουμε όμως σκέψεις μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σικίνου!

«Σου γράφω για να σου πω για τις πρώτες μέρες μου στο Γυμνάσιο. Είχα άγχος με τα μαθήματα, εάν θα είναι εύκολα ή δύσκολα. Δεν ήξερα ότι το ωράριο είναι έξι ώρες. Τα βιβλία είναι βαριά. Αναρωτιέμαι πώς τα περνάς στη Β΄ Γυμνασίου. Εγώ τα περνάω δύσκολα. Πάντα περιμένω την έκτη ώρα για να πάω σπίτι, να φάω και να ξεκουραστώ. Μετά θα κάνω όλα μου τα μαθήματα και θα πάω στη Μαρίνα, για να παίξουμε.» 

(μαθητής της Α΄ Γυμνασίου)

«Είναι αλήθεια ότι στο φετινό Αγιασμό νιώσαμε ανάμεικτα συναισθήματα. Δεν ήταν η πρώτη μας χρονιά  στο Γυμνάσιο. Ένας είχε το ίδιο άγχος με πέρυσι τέτοια μέρα, άλλος καθόλου, άλλος ακόμη περισσότερο, γιατί έχει ακούσει ότι η Β Γυμνασίου είναι πιο δύσκολη από την πρώτη. Αναρωτιόμασταν πώς θα είναι οι νέοι καθηγητές. Θέλαμε να δούμε την καινούρια μας αίθουσα και τα νέα μας βιβλία!  Στην Α’ Γυμνασίου, η τηλεκπαίδευση μας είχε δυσκολέψει πολύ, αφού όταν είσαι κανονικά στο σχολείο καταλαβαίνεις πολύ καλύτερα το μάθημα και συναντάς τους συμμαθητές σου. Στη διάρκεια του Αγιασμού, ήρθαμε σ’ επαφή με πολλά πρόσωπα κι εμείς ήμασταν στο επίκεντρο της προσοχής τους είναι γεγονός ότι μας δυσκόλεψε κάπως. Τελικά, όλα πήγαν καλά. Είδαμε την καινούρια μας αίθουσα, πήραμε τα νέα μας βιβλία και το άγχος μας μειώθηκε». 

(μαθητές της Β΄ Γυμνασίου)

«Ξημέρωσε η τελευταία μέρα αγιασμού στο σχολείο. Του χρόνου δεν θα είμαι πια εδώ. Χαίρομαι που επιτέλους το σχολείο τελειώνει και θα ξεκινήσουν νέες περιπέτειες στη ζωή μου. Δεν έχω άγχος για τους καινούργιους καθηγητές ούτε για το αν τα μαθήματα θα είναι δύσκολα. Μου φαίνεται περίεργο που μετά από τρείς μήνες διακοπές ξαναγυρίζω στη ρουτίνα του σχολείου. Πάλι όλοι μαζί, ελπίζω να έχουμε καλή χρονιά, να μας επιτρέψουν να πάμε εκδρομή και να φύγουμε από το νησί, έστω και για λίγο. Οι συμβουλές του παππά-Σπύρου μας συγκίνησαν όλους και ευτυχώς ο Δήμαρχος είπε ότι θα βοηθήσει σε ό,τι κι αν χρειαστούμε. Μετά τα κεράσματα οι καθηγητές μας έδωσαν τα βιβλία (ασήκωτα και τόσα πολλά!), μας ευχήθηκαν καλή σχολική χρονιά και πήγαμε όλοι για καφέ. Μαντέψτε ποιους βρήκαμε εκεί; Τους καθηγητές μας ξανά! Μάλλον δε θα γλιτώσουμε εύκολα από αυτούς. Εύχομαι να πάνε όλα καλά αυτή τη χρονιά, χωρίς τσακωμούς και προβλήματα».                                                                                                       

(μαθητής Γ΄ Λυκείου)

« Δευτέρα σήμερα, ημέρα του σχολικού αγιασμού και παραμονή του Σταυρού, που  το νησί τιμά ιδιαίτερα, καθώς γιορτάζει η κεντρική του εκκλησία. Όλοι είμαστε στο πόδι από νωρίς! Οι μητέρες ετοιμάζουν τα παιδιά, τους βάζουν τα καλά τους. Αρχίζει το σχολείο! Άλλη μια χρονιά ξεκινάει. Στα πρόσωπα των μαθητών καθρεπτίζονται συναισθήματα ανάμεικτα. Πώς θα κυλίσει αυτή η χρονιά; Θα είναι καλοί οι καθηγητές; Θα μας συμπαθήσουν; Το άγχος είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα. Από την πλευρά μας κι εμείς οι καθηγητές ξεκινάμε με τις ίδιες αγωνίες και άγχη. Καινούργιο μέρος, καινούργιοι άνθρωποι, καινούργιο σχολείο, μια νέα αρχή. Τα λόγια του παππούλη μας συγκινούν όλους. Η ατμόσφαιρα φορτισμένη με συγκίνηση για τις ευχές και την σπουδαιότητα του έργου μικρών και μεγάλων. Μετά την τέλεση του αγιασμού από τους ιερείς -οι σταγόνες του νερού στα κεφάλια όλων μας με το κλωναράκι του βασιλικού- δεχόμαστε τις ευχές και τα λόγια του δημάρχου με μεγάλη χαρά και ανακούφιση. Το να έχεις κάποιον στο πλευρό σου και να ξέρεις ότι θα είναι δίπλα σου όλη την χρονιά να σε στηρίζει σου δίνει νέα ώθηση. Θα κάνουμε τόσα ωραία πράγματα και αυτή τη χρονιά. Σε μια καλή και ευλογημένη χρονιά για όλους μας λοιπόν! 

(Ομάδα νεοδιόριστων και μη εκπαιδευτικών)

 « Στον Αγιασμό φέτος είχαμε τη μεγάλη χαρά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να παραβρίσκονται όλοι οι καθηγητές που θα αποτελέσουν το Συλλόγο Διδασκόντων για τη νέα σχολική χρονιά. Τις τελευταίες χρονιές το σχολείο μας στελεχωνόταν σταδιακά μέσα στο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές ώρες διδασκαλίας και να δημιουργούνται πολλά πρακτικά προβλήματα. Ατενίζω λοιπόν με αισιοδοξία τη φετινή σχολική χρονιά και εύχομαι να μην έχουμε τις δυσκολίες της προηγούμενης με τα μεγάλα διαστήματα τηλεκπαίδευσης, να είμαστε όλοι υγιείς και ενωμένοι, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όλα όσα ονειρευόμαστε ». 

(Η Διευθύντρια)

…. Λίγο Ψηλότερα ! ! !

Και η φετινή χρονιά κλείνει κοιτώντας ΨΗΛΑ ! ! !

Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήσαμε τους τελευταίους μήνες…

Θέτουμε νέους στόχους!

Ονειρευόμαστε!

Ελπίζουμε!

Αγωνιζόμαστε!

Κοιτάμε πάντα ψηλά…

«Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε, άνθρωποι,

           ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός»

 Οδυσσέας Ελύτης

Η SciCo στη Σίκινο !

Η φετινή δύσκολη χρονιά μας επιφύλασσε μία ιδιαίτερη εμπειρία για το τέλος της. Κάναμε νέους φίλους και μάθαμε πολλά με το πιο ευχάριστο τρόπο από τον Θοδωρή, την Πανδώρα, τη Λιλή και τον Αντώνη. Όλοι τους άνθρωποι αξιόλογοι και προσιτοί από τον μη κερδοσκοπικό οργανανισμό SciCo, που έχει στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών δράσεων. Ιδρύθηκε το 2008 και στελεχώνεται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για την επιστήμη. Σας καλούμε να τους γνωρίσετε κι εσείς μέσω της ιστοσελίδας τους http://scico.gr .

Ο στόχος της επίσκεψης τους στη Σίκινο ήταν οι μαθητές μας να μάθουν να φτιάχνουν εφαρμογή στο κινητό τους που να περιέχει χαρτογραφημένα μονοπάτια του νησιού με πληροφορίες ιστορικού, λαογραφικού και γεωγραφικού ενδιαφέροντος. Δεν αξιοποιήσαμε μόνο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του σχολείου μας, αλλά γνωριστήκαμε παίζοντας στην παραλία της Αλοπρόνοιας, περπατήσαμε μαζί το μονοπάτι προς την Επισκοπή, καθίσαμε στο οινοποιείο, όπου είχαμε τη χαρά να μάθουμε τόσα πολλά για τον έναστρο ουρανό και τα χρώματα του στη διάρκεια του 24αώρου- ένα εναλλακτικό υπαίθριο μάθημα- και να επιστρέψουμε με τα πόδια πάλι τραγουδώντας, χορεύοντας και φωτογραφίζοντας τον έναστρο ουρανό.

Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και ελπίζουμε μελλοντικά να έχουμε πάλι την ευκαιρία να συνεργαστούμε: να μάθουμε και να χαρούμε!!!

Παραθέτουμε και τα δικά τους λόγια:

“Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι οι εκπαιδευτικές δράσεις σε απομακρυσμένες περιοχές απαιτούν μια βαθύτερη σύνδεση τόσο με τους μαθητές όσο και με την τοπική κοινωνία. Στη Σίκινο, λοιπόν, με την πολύτιμη βοήθεια μιας διευθύντριας με όραμα και πάθος, ενός αεικίνητου δημάρχου που νοιάζεται για το νησί, ενός καθηγητή πληροφορικής που είναι ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων και πολλών ακόμα ντόπιων, ξεκινήσαμε τη δράση μας “CitizenScience in the RemoteCyclades” που συνδυάζει την επιστήμη και τον προγραμματισμό με την ανάδειξη των τοπικών μονοπατιών.

Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου όχι μόνο συμμετείχαν ενεργά στη δράση και δημιούργησαν την εφαρμογή σε ένα απόγευμα, αλλά μας συνόδεψαν σε μια διαδραστική βραδιά ανακάλυψης αστεριών, πλανητών και άλλων μυστικών της αστροφυσικής.”

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο μνημείο της Επισκοπής

 Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν για τους μαθητές η επίσκεψη στο μνημείο της Επισκοπής, που συνιστά παλίμψηστο της εξέλιξης της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας στην περιοχή. Τόσο ο Αρχαιολόγος κ. Τζουμακίδης Αντώνης και όσο και η Συντηρήτρια κ. Τσερεγκούνη Ηλιάνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τους οποίους τους ευχαριστούμε πολύ, γιατί  έφεραν τους μαθητές σε επαφή με τη διαδικασία αναστήλωσης του μνημείου, ανέδειξαν κατασκευαστικά προβλήματα, εξοικείωσαν όλους εμάς με το ειδικό λεξιλόγιο των εργασιών Αρχαιολογίας, Συντήρησης, Αποκατάστασης του Μνημείου και φώτισαν ιδιαίτερες πλευρές του.Μέσα στα πλαίσια αυτά οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάγκη να αναδείξουν τον πολιτισμό της περιοχής τους και να εξωτερικεύσουν την σημασία του. Μετά την επίσκεψη ακολούθησε ανατροφοδότηση των μαθητών μας στην αίθουσα Μπαλτάκου, μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις σε σχέση με το μνημείο ( δημιουργική γραφή, βίντεο).

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»

Όταν το σχολείο μετουσιώνεται σε ανθρωπιστική κοινωνία, μόνο εκπληκτικά τα απότοκα για την σχολική κοινότητα μπορεί να είναι.

  Το σχολείο μας συμμετείχε στο διαδικτυακό μαθητικό συνέδριο του ΓΕΛ Αμφίκλειας με τίτλο: «Ζω, αισθάνομαι, δρω. Γιορτάζω την Ημέρα της Ευρώπης, γιορτάζω τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απολαμβάνω ως πολίτης τα οφέλη της ΕΕ.» » στις 12/5/21, στο οποίο ανάμεσα στ’ άλλα θέματα,αναδείχθηκαν σοβαρές πτυχές της αναπηρίας που ευαισθητοποίησαν ιδιαίτερα τους μαθητές μας. Στη συνέχεια με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού Αναστασίας Ρούσου, ΠΕ02 Φιλολόγου, διοργανώθηκε με τη ολόθερμη συμμετοχή των υπολοίπων συναδέλφων του σχολείου μας κι έλαβε χώρα το διάστημα 27-28/5/ 2021 στην αίθουσα τελετών « Μπαλτάκου» στο σχολείο μας διημερίδα με κεντρική θεματική την Εκπαίδευση στην Αναπηρία, με ποικίλες δράσεις, που ανέδειξαν τον σεβασμό στην ετερότητα.

   Μέσα στα πλαίσια αυτά, υλοποιήθηκε διαδικτυακή στρόγγυλη τράπεζα του σχολείου μας με αυτό του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ . Οι μαθητές μας  ήρθαν σε επαφή με αυτούς του έτερου σχολείου, συνέλεξαν πληροφορίες αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και αντάλλαξαν υπόσχεση για αμοιβαία επίσκεψη.  Επιστημονικά καταρτισμένη ήταν η προσέγγιση των εκπαιδευτικών κκ. Οικονόμου Μαρίας (ΠΕ 23), η οποία φώτισε πτυχές της αναπηρίας, αλλά και αυτή της Νατσιοπούλου Διονυσίας (ΠΕ 30), που ανέλυσε τη λειτουργία του συγκεκριμένου ΕΝΕΕΓΥΛ. Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά και τις δύο συναδέρφους για την αμέριστη συνδρομή στην υλοποίηση της εν λόγω δράσης, αλλά και τη δυνατότητα που παρείχαν στους μαθητές μας για τη γνωριμία με ένα σχολείο με διαφορετικές δεξιότητες. Η πρώτη ημέρα της διημερίδας ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις της φιλολόγου κ. Ασημίνας Μπορδάνου ΠΕ 02, και του γιατρού της Σικίνου κ. Μάρκου Λιώρη. Με την παρουσίασή της η κ. Μπορδάνου με θέμα «Κώδικας Braille – μια πρώτη επαφή», πέρα από την απόπειρα να παράσχει κάποιες αρχικές πληροφορίες αναφορικά με τον κώδικα Braille, επεδίωξε με διαδραστικές ασκήσεις, γραμμένες στον εν λόγω κώδικα, τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα της απτικής επαφής με αυτόν.  Κλείνοντας τις παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας, ο γιατρός του ιατρείου Σικίνου, κ.Μάρκος Λιώρης, εξέθεσε απόψεις αναφορικά με την Παθολογία της Ανατομίας ενός Αναπήρου. Ο κ. Λιώρης, απευθυνόμενος στους μαθητές, τόνισε την αξία της Ενσυναίσθησης ως κυρίαρχης μορφής αποδοχής ενός αναπήρου και παρείχε χρήσιμες συμβουλές αναφορικά με τις Πρώτες Βοήθειες, πάντα πολύτιμες στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν τη δεύτερη μέρα με ενεργή συμμετοχή των μαθητών και εξαιρετικές ανακοινώσεις από τους συναδέρφους, όπως τον  Κουτεντάκη Αντώνη (ΠΕ 02-«Η αναπηρία στη διαχρονία.) Η κυρία Ρούσου Αναστασία (ΠΕ 02) συμμετείχε με την παρουσίαση με τίτλο «Προσεγγίζοντας την κώφωση και την βαρηκοΐα». Στα πλαίσια της τελευταίας, από την πλευρά της κ.Ρούσου τονίστηκαν οι αιτίες των δύο αναπηριών,  η διάκριση μεταξύ των δύο όρων, μαζί με τις δυσκολίες που αποφέρουν οι εν λόγω αναπηρίες σε επίπεδο γνωστικό, κοινωνικό, γνωστικό. Ως σημαντικότερα αναδείχθηκαν κωλύματα στην επικοινωνία, αδυναμία συμμετοχής σε δραστηριότητες, συρρίκνωση κοινωνικών επαφών, δυστοκία στην σχολική επίδοση τόσο στα Μαθηματικά όσο και στη Γλώσσα, όπως για παράδειγμα μη κατανόηση των σχημάτων λόγου.  Παράλληλα, παρουσιάστηκε ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τις  δύο μορφές αναπηρίας  της τοπικής κοινωνίας, όπως και τρόποι αποφυγής της απώλειας ακοής. Τέλος, προτάθηκε πρόγραμμα εξατομικευμένης παρέμβασης, με έμφαση στις ομαδικές συγκεντρώσεις  μεταξύ των οικογενειών που διαθέτουν κωφά παιδιά. Η κ. Ιωαννίδου ΠΕ 78 («Κοινωνική προσέγγιση της αναπηρίας») με την σειρά της επέλεξε, προβάλλοντας στους μαθητές ολιγόλεπτα βίντεο ατόμων με αναπηρία, να εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το πώς είναι η ζωή των ατόμων με αναπηρία ιδωμένη από την δική τους ματιά, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ποια είναι η κοινωνική κατασκευή της αναπηρίας και το πώς η ίδια η κοινωνία αποδέχεται ή αποκλείει τα άτομα αυτά αλλά κυρίως ποια είναι τα παράπονά τους από την – κατά τα άλλα –σύγχρονη, «ανθρώπινη» κοινωνία του 2021. Στη συνέχεια, η Γεωργαντά Χρυσάνθη (ΠΕ 06) ανέλαβε την παρουσίαση με θέμα «Αναπλάθοντας τον κόσμο μέσα από τη νοηματική». Η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου ταξίδεψε τα παιδιά μέσα στην ιστορία της νοηματικής δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για την ανάγκη δημιουργίας της νοηματικής, τη χρήση και τις διαφορετικές διαλέκτους της. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς δεν είχαν έρθει ποτέ σε επαφή τόσο με τη Γλώσσα όσο και με κάποιον που τη χρησιμοποιεί. Δάβου Δημητρίου (ΠΕ86- « Μελετώντας την αναπηρία μέσα από τις Νέες Τεχνολογίες), Βαρέλη Βασιλείου (ΠΕ 11). Μετά από εισήγηση της κ. Γεωργαντά αναφορικά με την ιστορία της Νοηματικής Γλώσσας, τη σκυτάλη παρέλαβε ο κ Βαρέλης Βασίλειος, πιστοποιημένος κάτοχος διπλώματος στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ο οποίος παρουσίασε στα παιδιά την αλφάβητο στη Νοηματική, εκπαιδεύοντάς τα να εξοικειωθούν με αυτή όχι μόνο οπτικά αλλά και βιωματικά και να πετύχουν, το καθένα, να αποδώσει και την αλφάβητο, αλλά και το όνομά του στην Νοηματική γλώσσα. Στην πορεία της διημερίδας, σε αγαστή συνεργασία του κ. Βαρέλη Βασίλη (ΠΕ 11) με τις κ. Παπατζίκου Μαρία (ΠΕ 03), και Ιωαννίδου Στέλλα (ΠΕ 78), παρουσιάστηκε στους μαθητές, αποδοσμένο στη Νοηματική το τραγούδι «Ο Άνεμος Φυσά», των Πάνου Παπαϊωάννου και Χρυσόστομου Καραντωνίου.

   Σεβασμός στη διαφορετικότητα, ενστερνισμός υψηλών αξιών και ιδανικών, εξοικείωση με τη διαφορετικότητα προβάλλουν ως κάποια μόνο από τα οφέλη της διήμερης αυτής πολύπτυχης δράσης για τους μαθητές μας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: « ΔΙΑΛΟΓΟΣ Ή ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ»11-12/2/2021

    Πολύπτυχη η δράση του σχολείου μας την σχολική χρονιά 2020-21, σε μια περίοδο, στη διάρκεια της οποίας η καραντίνα λειτούργησε ως εφαλτήριο ανατροφοδότησης, επαναπροσδιορισμού συλλογικών στόχων και εδραίωσης της συλλογικότητας των μαθητών στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος. Ουσιαστική συμμετοχή  των παιδιών μας σε συνέδρια, τόσο ως εισηγητές όσο και ως συμμετέχοντες, επιμορφωτικές επισκέψεις σε Αρχαιολογικούς Χώρους,  αλλά και βιωματική προσέγγιση της πέτρας, του κύριου οικοδομικού υλικού του νησιού μας, μέσα από πολύμορφη δραστηριοποίηση.

Καταρχήν, ιδιαίτερη αναφορά είναι ανάγκη να γίνει στην παρθενική συμμετοχή του σχολείου μας στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, που οργάνωσε το Κολλέγιο Αθηνών, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 11-12 Φλεβάρη 2021. Το εν λόγω Συνέδριο εντάσσεται στις εκδηλώσεις για το Επετειακό Έτος « Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με τίτλο « Διάλογος ή σύγκρουση πολιτισμών; Με αφορμή το ορόσημο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας», οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν ως ακροατές, σε σύνολο 49 σχολείων-παρατηρητών, ερχόμενοι σε επαφή με τις εισηγήσεις 23 σχολείων, ακόμα και του εξωτερικού- Ελληνικό Σχολείο του Πόρτλαντ, Όρεγκον.

   Μέσα στα πλαίσια αυτά οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με εξαιρετικές ανακοινώσεις που ανέδειξαν τις έννοιες της Ιστορίας, της σύγκρουσης νοοτροπιών σε έναν ιστορικό χώρο, της πολυπολιτισμικότητας, της ετερότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη διαχρονία, της ταυτότητας του Έλληνα σε σύγκριση με αυτή του Πέρση μέσα από την Τέχνη.  Αξιοσημείωτες ήταν και οι παράλληλες δράσεις του Συνεδρίου, όπως προβολή θεατρικής παράστασης με αποσπάσματα από τους Πέρσες του Αισχύλου από μαθητές του InternationalBaccalaureateDiplomaProgramme.

Αναμνήσεις: μία διαφορετική σχολική γιορτή

Καθώς πια φτάνει στο τέλος της η φετινή σχολική χρονιά και αναπολούμε στιγμές που ζήσαμε, η σκέψη μας σταματάει σε μία διαφορετική και ιδιαίτερη σχολική γιορτή, αυτή της 28ης Οκτωβρίου 2020.

Στο σχολείο μας τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί οι σχολικές γιορτές να πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες, ώστε να μπορέσουν να παραβρεθούν γονείς και συγγενείς των μαθητών που εργάζονται τις πρωινές ώρες. Καθώς ζούμε σε ένα πολύ μικρό νησί της άγονης γραμμής, που ιδίως το χειμώνα ο αποκλεισμός είναι έντονος, οι σχολικές γιορτές αποτελούν ένα μεγάλο γεγονός χαράς για την τοπική κοινωνία. Και για εμάς όμως ως σχολική κοινότητα είναι μεγάλη η ανατροφοδότηση που δεχόμαστε από την παρουσία των ανθρώπων του νησιού που έρχονται να καμαρώσουν και να ενθαρρύνουν τους μαθητές μας, να μετέχουν οι ίδιοι στο γεγονός της «επανάληψης του ανεπανάληπτου» και να τιμήσουν τους ήρωες μας.

Φέτος όμως για πρώτη φορά λόγω των μέτρων που όλοι μας οφείλαμε να τηρήσουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας από τον COVID-19 η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έγινε κεκλεισμένων των θυρών, με μόνους θεατές τους μαθητές και τους καθηγητές και με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Την αρχική αμηχανία για το διαφορετικό των συνθηκών, ακολούθησε μία βαθιά κατάνυξη, τολμούμε να πούμε, μία ακόμη μεγαλύτερη συναίσθηση της προσωπικής μας ευθύνης απέναντι στην ιστορία που γράφηκε από τους προγόνους μας με ηρωισμό και θυσίες, αλλά και στην ιστορία που γράφουμε όλοι εμείς καθημερινά. 

Η γιορτή άνοιξε με το χρονικό, τη γραπτή αφήγηση των γεγονότων με χρονολογική σειρά και αναγνώστηκε από τη μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου Άννα Βενιέρη. Στη συνέχεια ακολούθησε η απαγγελία και ανάλυση του εμβληματικού πλέον ποιήματος του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» από την Ευγενία Σαμίου και Γιώργο Βενιέρη, μαθητές της Α’ Λυκείου.

Από τη γιορτή μας δεν θα μπορούσε να λείπει το κομμάτι της δραματοποίησης. Έτσι οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου Χαρά Διβόλη, Δήμητρα Κιμουλιάτη και Δημήτρης Διβόλης ανέλαβαν να παίξουν ένα απόσπασμα από το έργο «Πιτσιρίκοι» του Δημήτρη Ψαθά, το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ τάξης. Όλοι μας απολαύσαμε την απόδοση του από τα παιδιά!

Έπειτα ακολούθησε η παρουσίαση από τους μαθητές της Β’ Λυκείου Γιάννη Μαργέτη και Αλέξανδρου Μαργέτη ιστορικών μαρτυριών αναφορικά με την παρουσία της Παναγίας κατά της εποποιία του ’40 και την περίοδο της Γερμανοιταλικής κατοχής με χρήση οπτικοακουστικού υλικού.

Στο τέλος προβλήθηκε το βίντεο «Ο μεγάλος δικτάτωρ» με τον Τσάρλι Τσάπλιν, όπου τα παιδιά καθώς και οι εκπαιδευτικοί θαύμασαν τα λεγόμενα του δημιουργού και προβληματίστηκαν βαθιά.  Η γιορτή έκλεισε, φυσικά, με τον Εθνικό Ύμνο και όλοι μας βαθιά συγκινημένοι από όσα βιώσαμε στη διάρκεια της γιορτής ευχηθήκαμε να υπάρχει πάντα ειρήνη και του χρόνου να γιορτάσουμε την εθνική μας αυτή επέτειο όλοι μαζί πάλι χωρίς το φόβο της πανδημίας.

Την επόμενη ημέρα ο σημαιοφόρος του σχολείου μας Ιωακείμ Καραμανής, μαθητής της Γ΄Λυκείου, εκπροσωπώντας όλους τους μαθητές του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σικίνου και ο σημαιοφόρος του δημοτικού σχολείου Αναστάσης Διβόλης παρέστησαν στη δοξολογία που τελέστηκε στον Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Σικίνου προς τιμή των Ελλήνων αγωνιστών της περιόδου 1940-1944.

Ενημέρωση μαθητών για μέτρα προστασίας

Πρωταρχική μας μέριμνα η υγεία των μαθητών μας, έτσι αμέσως μετά το καλωσόρισμα, καλέσαμε στο σχολείο μας τον αγροτικό ιατρό Κωνσταντίνο Σιδέρη από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σικίνου, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας με μεγάλη προθυμία και υπευθυνότητα.

Παρουσίασε στους μαθητές μας όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζουν σχετικά με τον COVID-19 με τρόπο κατανοητό και εμπεριστατωμένο. Εξήγησε αναλυτικά πώς θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, να φορούμε και να αφαιρούμε τη μάσκα και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας.

Στο τέλος, διανεμήθηκαν στους μαθητές μας ατομικά φιαλίδια με αντισηπτικό διάλυμα χεριών που έστειλε για το σχολείο μας η ομάδα της Σύμπλευσης. Ακολούθησε σε απογευματινή ώρα αντίστοιχη ενημέρωση προς τους γονείς και κηδεμόνες από τον κύριο Κ. Σιδέρη, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των νέων μέτρων και οδηγιών σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από τη διευθύντρια Αναστασία Λαγού και την εκπαιδευτικό Μαρία Παπατζίκου, υπεύθυνη COVID-19 για το σχολείο μας.

Αγιασμός με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δωροθέου

Φέτος είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία την τελετή του αγιασμού για την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 να τελέσει για πρώτη φορά ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, Άνδρου, Κύθνου, Κέας, Μήλου, Κιμώλου, Δήλου, Σερίφου, Σίφνου, Φολεγάνδρου και Σικίνου κ. κ. Δωρόθεος Β  παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη , του δημάρχου Σικίνου κ. Βασιλείου Μαράκη, των ευλαβών ιερέων Σπυρίδωνος Βουρλάκου και Θεοδώρου Αρσενικού, της ηγουμένης της Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής Δωροθέας Μοναχής, των γονέων, δασκάλων και μαθητών του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σικίνου, του δημοτικού και νηπιαγωγείου.

Ο Ποιμενάρχης μας έδωσε καρδιακές ευχές στους μαθητές και δασκάλους, καθώς και προσωπικό δώρο σε κάθε μαθητή. Τόνισε την αξία της πνευματικής καλλιέργειας και εξήρε τη συμβολή των δασκάλων στη διαδικασία της μάθησης παροτρύνοντας τους μαθητές να εμπιστεύονται τους καθηγητές τους και να συνεργάζονται πρόθυμα. Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος ευχήθηκαν για το νέο σχολικό έτος τονίζοντας ότι θα είναι πάντα δίπλα στους μαθητές και δασκάλους καλύπτοντας κάθε ανάγκη που μπορεί να προκύψει στο σχολείο μας. Τέλος, η διευθύντρια του Γυμνασίου με Λ.Τ Σικίνου Αναστασία Λαγού ΠΕ02 Φιλόλογος εκπροσωπώντας τους καθηγητές, δασκάλους και μαθητές και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης ευχαρίστησε θερμά για τις ευχές και κυρίως την παρουσία του Ποιμενάρχου και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο μικρό κι ακριτικό νησί της Σικίνου, καθώς η επιλογή τους να βρίσκονται αυτή τη σημαντική για τα σχολεία ημέρα στο νησί μας δηλώνει έμπρακτα όχι μόνο την αγάπη τους προς εμάς, αλλά και τη συνειδητή και διαρκή συμπαράσταση τους.

Ο Αγιασμός τελέστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα εορτής του Τιμίου Σταυρού, στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας της εποχής, όπου ακόμη δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε τη νέα μας σχολική χρονιά με δύναμη και ελπίδα ότι θα είναι γόνιμη, παρόλες τις πιθανές δυσκολίες που μπορεί να προέκυπταν λόγω της πανδημίας.